
در این مقاله قصد داریم که برای آشنایی بیشتر با تکنولوژی ویپ، راجب تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی سیستم voip صحبت کنیم و موارد مختلف که برای داشتن یک سیستم voip مورد نیاز هستند را بررسی کنیم.
از همان ابتدا که اولین بازخورد های مثبت سیستم های voip در زمینه ارتباطات دیده شد، مشخص بود که این فناوری به زودی تمامی ارتباطات تلفنی و مبتنی بر انتقال صدا را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد. تقریبا اکثر افراد در مورد سرویس Voice over IP) voip) اطلاعات اولیه ای دارند و راجب این سیستم ها شنیده اند. فناوری جدیدی که امکان ارسال ارتباطات صوتی و ویژگی های مختلف چند رسانه ای را از طریق پروتکل اینترنت فراهم می کند. ویپ (voip) به معنی " انتقال صدا بر بستر اینترنت " میباشد.
برای مطالعه و دریافت اطلاعات بیشتر درباره تکنولوژی ویپ، می توانید به مقاله دیگر سایت ما یعنی voip چیست و بررسی مزایا و معایب ویپ مراجعه کنید.
این روز ها کاربرد های این تکنولوژی به سرعت در حال افزایش بوده و تمامی ارتباطات را تحت تاثیر خود قرار داده است. یکی از کاربرد های کلیدی و مهم سیستم ویپ، راه اندازی یک سیستم تلفن تحت شبکه در ادارات، سازمان ها، مراکز تجاری و ... میباشد. ممکن است شما راجب کاربرد سیستم ویپ اطلاعاتی داشته باشید اما با تجهیزات مورد نیاز جهت راه اندازی این سیستم آشنایی نداشته باشید که ما در این مقاله می خواهیم شما را با این تجهیزات آشنا کنیم.
مرکز تلفن های سنتی که در اصطلاح به آن ها سانترال نیز گفته میشود برای انتقال صدا از خطوط مخابرات استفاده میکنند. در حالی که سیستم های تحت شبکه کاملا مبتنی بر اینترنت و سایر شبکه های کامپیوتری میباشند.
به دلیل امکانات گسترده ای که سیستم های تحت شبکه (ممکن است شما آن ها را با نام سانترال نرم افزاری نیز بشناسید) در اختیار کاربران قرار میدهند، استقبال از راه اندازی آن ها در سالیان اخیر بسیار افزایش داشته است. از مهم ترین مزیت ها و ویژگی های یک سیستم تلفن تحت شبکه نسبت به مراکز تلفن سنتی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه های پایین تر
- دسترسی بیشتر
- افزایش کیفیت مکالمات
- مقیاس پذیری بیشتر
- قابل حمل بودن
- انعطاف پذیری بیشتر
حالا میخواهیم بررسی کنیم که تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی یک سیستم voip کدامند و به طور کلی به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟
زیر ساخت مورد نیاز جهت راه اندازی یک مرکز تلفن voip :
برای راه اندازی یک مرکز تلفن voip نیاز به هیچ گونه سیم کشی اضافه نیست و در واقع سیستم voip از همان کابل کشی شبکه کامپیوتری (LAN) استفاده می کند . بنابراین در ساختمان های نو ساز نیازی به سیم کشی تلفن نمی باشد . تمامی تجهیزات voip تحت شبکه هستند و از همان پورت های موجود در سوئیچ شبکه استفاده می کنند و حتی نیازی به اضافه کردن سوئیچ شبکه و افزایش پورت های آن نیست.
تجهیزات و لوازم مورد نیاز برای راه اندازی یک سیستم voip
در ادامه به معرفی مهم ترین تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی یک سیستم voip می پردازیم :
بستر شبکه
همان طور که میدانید در سیستم تلفنی ویپ، صدا به شکل بسته های دیتا و کاملا دیجیتال جابجا می شود. به همین خاطر نیاز داریم تا یک بستر شبکه مناسب و مورد نیاز جهت برقراری ارتباط داشته باشیم. با توجه به میزان ترافیک شبکه، شما نیازمند ایجاد بستری با سرعت و تجهیزات مناسب هستید. برای راه اندازی سیستم تلفنی ویپ voip شما نیاز به بستر شبکه مستقل نخواهید داشت و میتوانید از شبکه هایی که برای ارتباطات فعلی کامپیوتر های خود دارید نیز استفاده کنید.
این شبکه میتواند در بستر اینترانت (شبکه خصوصی) و یا اینترنت (شبکه جهانی) و یا ترکیبی از این دو باشد. ولی چیزی که اهمیت دارد تامین پهنای باند مناسب و کافی بر اساس نیاز شما برای انتقال صدا روی شبکه مورد نظر است. نکته مهم دیگر امنیت داشتن این شبکه بخصوص در فضای اینترنت است که باید به این مورد هم توجه کاملی شود.
هر چه تعداد تماس ها بیشتر باشد به پهنای باند بیشتری نیز نیاز خواهیم داشت.
سرور ویپ (voip PBX)
قبل از هر چیز و برای استفاده از خدمات ویپ، به یک سرور یا مرکز تلفن IP نیاز دارید که بتواند امکان برقراری تماس از طریق شبکه اینترنت را در اختیار شما قرار دهد. این سرور به دو صورت قابل راه اندازی است:
- استفاده از یک سانترال تحت شبکه یا IP PBX
- استفاده از فضای ابری (Cloud PBX)
IP PBX یکی از راهکار های بسیار مفیدی است که در ساختار فناوری ویپ (voip) ارائه میشود. برای آشنایی با IP PBX ها بهتر است مروری داشته باشیم به PBX هایی که در حال حاضر بین بسیاری از سازمان ها و شرکت ها، دستگاه های شناخته شدهای هستند.
(PBX Private Branch Exchange) دستگاه های تلفن مرکزی یا سانترال ها هستند که در شرکت ها و سازمان ها نقش اساسی در ایجاد ارتباطات تلفنی بر عهده دارند. این دستگاه ها خطوط تلفن های داخلی را به صورت آنالوگ یا دیجیتال بروی زوج مسی تلفن فراهم مینمایند . قابلیت های این دستگاه ها برای کاربران فعلی این سیستم شناخته شده است؛ که مهم ترین آن فراهم کردن خطوط تلفن داخلی است. با استفاده از فناوری ویپ (voip) این دستگاه ها به عرصه نوینی وارد شدهاند. اساس این تحول در اثر استفاده این فناوری از شبکه هایی مانند اینترنت است که امروزه در هر نقطه ای قابل دسترس است . ترکیب فناوری voip در دستگاه های PBX نسل جدید این دستگاه ها را به وجود آورده که آن را با نام IP PBX میشناسند.
این سیستم علاوه بر آنکه تمام امکانات سیستم های تلفن سانترال را پشتیبانی میکند امکانات بسیار متنوع دیگری را نیز فراهم کرده است. از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- امکان برقراری تماس چندین کاربر (Video/Audio) با یکدیگر به صورت کنفرانس
- استفاده از سیستم های رمزنگاری برای امنیت بیشتر
- سیستم Voice Mail
- امکان انتقال تماسها
- امکان ضبط تمامی مکالمات
- امکان تعریف فاکس سرور مجازی اختصاصی برای تمام داخلیها
- امکان تعریف IVR (پاسخگویی خودکار)
- امکان Call Back برای تماس از بیرون با سیستم از طریق تلفن
- امکان گرفتن پشتیبان از تنظیمات سیستم، مکالمات، گزارشات و بازگرداندن آن در مواقع نیاز
- امکان تعریف موزیک انتظار متفاوت برای تک تک داخلیها
- امکان اینترکام و پیج کردن تمام داخلی ها با یکدیگر به صورت همزمان و تک تک
- استفاده از مکانیزم های فشرده سازی مکالمات برای کاهش قابل ملاحظه پهنای باند
تلفن های تحت شبکه یا IP Phone
شما برای برقراری تماس به تلفن های IP یا IP Phone نیاز خواهید داشت و یا میتوانید از تلفن های نرم افزاری بهره ببرید. تلفن های IP قابلیت های بیشتری از یک تلفن معمولی برای شما به ارمغان میآورد؛ از جمله برنامه ریزی برای کلید ها، پشتیبانی از پروتکل های رمز نگاری مختلف، چند پورت بودن که امکان اتصال چند تماس داخلی را به شما میدهد و امکانات مختلف دیگر.
تلفن های تحت شبکه، نوعی از تلفن های ثابت محسوب میشوند که میتوانند در کنار سرور های ویپ کار کنند. این تلفن ها اگر چه از نظر ظاهری تفاوت زیادی با تلفن های معمولی ندارند؛ اما در عمل قابلیت های منحصر به فرد زیادی دارند. این دستگاه ها به گونهای طراحی شدهاند که میتوانند از طریق اتصال به یک شبکه محلی، میتوانند صدا را در بستر اینترنت، انتقال دهند.
در کل دو نوع اصلی تلفن های تحت شبکه voip مبتنی بر سخت افزار و نرم افزار هستند:
- مبتنی بر سخت افزار :
تلفن voip مبتنی بر سخت افزار مانند تلفن سیم کشی یا بی سیم سنتی به نظر می رسد. دارای ویژگی های مشابه مانند بلندگو یا میکروفون، صفحه لمسی و نمایشگر شناسه تماس گیرنده است. تلفن های voip همچنین می توانند پست صوتی، کنفرانس تماس و انتقال تماس را ارائه دهند.
- مبتنی بر نرم افزار :
تلفن های IP مبتنی بر نرم افزار که به آن ها تلفن های نرم نیز گفته می شود. نرم افزاری هستند که روی رایانه یا دستگاه همراه نصب می شوند. رابط کاربری تلفن نرم افزاری اغلب مانند یک گوشی تلفن با صفحه لمسی و شناسه تماس گیرنده به نظر می رسد. یک هدست مجهز به میکروفون برای برقراری تماس به رایانه یا دستگاه تلفن همراه متصل می شود. در صورت داشتن میکروفون و بلندگوی داخلی، کاربران می توانند از طریق رایانه یا دستگاه همراه خود تماس بگیرند.
تلفن های همراه و رایانه ها
جالب است بدانید که در سیستم های voip حتی از طریق تلفن های همراه و رایانه ها هم میتوانید به برقراری تماس های تلفنی ثابت بپردازید. در حقیقت برای ارتباط با مشتریان، تنها کافیست به یک شبکه اینترنت متصل باشید (حتی اگر در شرکت یا محل کار نیز حضور نداشته باشید).
با راهاندازی voip دیگر نیازی به دسترسی همیشگی به تلفن های ثابت ندارید. این موضوع سبب میشود تا در هر زمان و در هر موقعیت مکانی که هستید، بتوانید به مشتریان خود جواب داده و نیاز های آن ها را مرتفع نمایید.
دروازه های ویپ (voip gateways)
به عنوان واسط میان سیستم ویپ و شبکه مخابراتی آنالوگ عمل میکند. وظیفه این سیستم تبدیل داده های هر طرف به داده هایی قابل استفاده برای طرف دیگر این ارتباط است. گیتوی خود به دسته بندی هایی تقسیم میشود که بسته به کاربرد آن متفاوت است.
به عبارتی دیگر voip gateway یک سخت افزار تخصصی است که ترافیک تلفنی سنتی (آنالوگ) را به بسته های دیجیتال تبدیل میکند. به بیانی ساده، با استفاده از این دستگاه، میتوانید روی خطوط قدیمی مخابرات (PSTN) نیز یک سیستم voip راهاندازی کنید. در حقیقت، voip gateway مانند یک پل میان سیستم های سنتی و تکنولوژی ویپ عمل میکند.
انواع voip Gateways :
FXO Gateway:
FXO مخفف Foreign Exchange Office است و در Gateway نقش مبدل آنالوگ به دیجیتال را دارد. یعنی تمام خطوط شهری و حتی تلفن های داخلی که همگی از خطوط آنالوگ هستند به FXO وصل شده تا برای استفاده در شبکه و انتقال از طریق اینترنت به فرمت دیجیتال در بیایند. این نوع گیت وی ها به خطوط تلفن شهری متصل میشوند. به عبارت دیگر تماس هایی که از خطوط آنالوگ برقرار میشوند، توسط این گیت وی ها به مکالمات ویپ (voip) تبدیل میشوند و به سمت تلفنهای ویپ (voip) ارسال میشوند.
FXS Gateway:
FXS مخفف Foreign Exchange Station است و وظیفه تبدیل سیگنال های دیجیتال به آنالوگ را دارد. پس این گیت وی سیگنال های دیجیتال دریافتی از تجهیزات تلفن شبکه را برای استفاده در تلفن های معمولی به سیگنال های آنالوگ تبدیل می کند. این گیت وی ها به گوشی های تلفن متصل میشوند. به عبارت دیگر این گیت وی ها تماس های تلفنی گوشی های آنالوگ را بر روی شبکه ارسال میکنند.
با توجه به این توضیحات، وقتی شما از مرکز تلفن IP-PBX استفاده می کنید باید به سراغ FXO / FXS Gateways بروید. به طوری که باید خطوط شهری را به FXO و تلفن های آنالوگ داخلی و همچنین فکس را به FXS وصل کنید. با این پیکربندی استفاده از سیستم ویپ ممکن می شود و می توانید ارتباطات مبتنی بر شبکه خود را برقرار کنید.
کارت های ویپ (voip)
کارت های ویپ همان وظیفه گیت وی را انجام میدهند با این تفاوت که به صورت کارت های PCI درون اسلات های کامپیوتر قرار میگیرند ولی گیت وی ها اکسترنال هستند.
همانطور که اشاره شد، دو نوع مرکز تلفن تحت شبکه داریم. مرکز تلفن سخت افزاری و نرم افزاری. در مرکز تلفن نرم افزاری IP-PBX نرم افزار مربوطه بر روی سرور نصب می شود و سرور را به یک مرکز تلفن تبدیل می کند. در این حالت شما نیازمند استفاده از کارت های ویپ به عنوان Gateway خواهید بود. کارت های ویپ به شما کمک می کنند تا در هنگام نصب مرکز تلفن نرم افزاری تحت شبکه، بتوانید به طور مستقیم از خطوط شهری، دستگاه های فکس و خطوط تلفن داخلی استفاده کنید. کارت های ویپ دارای ماژول های FXO، FXS و E1 بوده و به ترتیب وظیفه اتصال خطوط شهری، گوشی های آنالوگ معمولی و خطوط E1 به مرکز تلفن را دارند و در مدل های PCI و PCI-e در بازار موجود هستند و در صورت استفاده از مرکز تلفن نرم افزاری، در لیست خرید تجهیزات ویپ خود کارت های ویپ را فراموش نکنید.
POE Switch
سوییچ POE (Power Over Ethernet) یکی دیگر از تجهیزات راه اندازی سیستم ویپ voip است که در هنگام خرید تجهیزات ویپ بهتر است که آن را نیز در نظر داشته باشید. همانطور که می دانید تلفن های سخت افزاری تحت شبکه برای وصل شدن به شبکه و کار کردن، نیازمند جریان برق هستند که این جریان معمولاً از طریق آداپتور تأمین می شود. نکته مهم این بخش جایگزین کردن سوییچ های POE به جای آداپتور است.
زیرا آداپتور ها در هنگام قطع برق کار نمی کنند و باعث شلوغی محل کار شما می شوند. وظیفه سوییچ POE تأمین برق IP-Phone هاست. به طوری که حتی در هنگام قطعی برق، تلفن های تحت شبکه شما همچنان در دسترس باشند و برق مورد نیاز خود را همراه با دیتا از همان کابل شبکه دریافت کنند. POE Switch از استاندارد 802.11fa استفاده می کند و در برند ها و تعداد پورت های مختلف موجود هستند.
ATA) Analog Telephone Adapter)
مبدل تلفن آنالوگ یا ATA یکی از تجهیزات راه اندازی ویپ voip است که وظیفه وصل کردن تلفن های آنالوگ سنتی، دستگاه فکس و غیره به سیستم تلفنی ویپ را دارد. همانطور که ذکر شد، این دستگاه یک مبدل است. مبدلی که سیگنال های آنالوگ را به سیگنال های دیجیتالی تبدیل می کند. این دستگاه ها معمولاً دارای یک یا چند پورت FXS هستند. شما با داشتن این آداپتور ها می توانید با همان تلفن های معمولی، ارتباطات تحت شبکه ویپ داشته باشید بدون اینکه نیاز باشد در لیست خرید تجهیزات ویپ خود، خرید تلفن های مبتنی بر شبکه را نیز لحاظ کنید.
جمع بندی
خرید تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی سیستم voip از بخش های مهم و اساسی در اجرای ویپ است که حتماً باید به آن توجه ویژه ای داشته باشید زیرا به هر اندازه که خرید تجهیزات ویپ صحیح و هوشمندانه انجام شود، عملکرد سرویس ویپ نیز بهتر و درست تر خواهد بود.
امیدواریم از مطالب این مقاله لذت برده باشید.
تعداد نظرات ثبت شده: 0
نظر خود را بنویسید
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده اند.